Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Menedékjogot kapott Párizsban a volt grúz hadügyminiszter

MTI
2008.04.23. 14:02

Politikai menedékjogot kapott Franciaországban Iraklij Okruasvili, Grúzia korábbi védelmi minisztere - közölték a grúz politikus ügyvédei szerdán Párizsban. Okruasvili azután távozott külföldre, hogy összekülönbözött Mihail Szaakasvili grúz államfővel. Március végén korrupció, zsarolás és hatalmi visszaélés vádjával elítélték hazájában. Arra hivatkozva kért menedékjogot a francia hatóságoktól, hogy veszélyben lenne az élete, ha kiadnák Grúziának.

Okruasvili egyik kulcsfigurája volt korábban Szaakasvili Nyugat-barát kormányának. Hívei szerint egész kálváriája arra vezethető vissza, hogy bírálni merészelte az elnököt. Egyebek között azzal vádolta meg a múlt év szeptemberében a grúz államfőt, hogy megbízást adott egy kiemelkedő grúz üzletember meggyilkolására. Akkor azonnal őrizetbe vették a grúz hatóságok Okruasvilit, majd többmillió dollárnak megfelelő óvadék kifizetése ellenében szabadlábra helyezték, miután visszavonta ezt a vádját.

A politikus akkor elhagyta a kaukázusi országot, és Németországba távozott. Decemberben Tbiliszi kérésére őrizetbe vették Németországban, de később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Ezt kihasználva átmenekült Franciaországba, és politikai menedékjogot kért a francia hatóságoktól. A tbiliszi városi bíróság - a vádlott távollétében - 11 évi szabadságvesztésre ítélte márciusban a volt védelmi minisztert korrupció, zsarolás és hatalmi visszaélés vádjával.

A 2004-ben hatalomra került Szaakasvili egyik fő törekvése, hogy közelítse hazáját az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Az utóbbi időben lehanyatlott kezdeti népszerűsége, mert nem tudta kiemelni szegénységéből a grúz lakosság nagy részét. Politikai ellenfelei ráadásul tekintélyuralmi módszerek alkalmazásával vádolják. A szavazatok 53 százalékának megszerzésével így is megnyerte a január 5-én rendezett elnökválasztást, de vetélytársai szerint csak választási csalás révén sikerült ez neki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!