Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megerősödött a zimbabwei ellenzék

MTI
2008.04.26. 11:13

A szombaton egyes voksok újraszámlálása után nyilvánosságra hozott újabb parlamenti választási részeredmények megerősítik az ellenzék előretörését. A The Herald című állami kézben lévő lap szerint a zimbabwei választási bizottság megerősített hét korábban vitatott eredményt. Ennek alapján a kormánypárt, a ZANU-PF két, míg az ellenzéki MDC öt mandátumát őrzött meg.

Az április elején közzétett választási végeredmény szerint a törvényhozásban 109-97 arányban az ellenzék szerzett többséget. A választási bizottság azonban a 210 választókerületből 23-ban elrendelte a szavazatok újraszámlálását, szabálytalanságokra hivatkozva. Ugyanakkor azóta sem tették közzé a parlamenti választásokkal egy időben tartott elnökválasztás végeredményét. Az 56 éves Morgan Tsvangirai, az MDC jelöltje magának követeli a győzelmet az 1980-ban kivívott függetlenség óta hatalmon lévő 84 esztendős Robert Mugabéval szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?