Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Újabb forduló Zentai Károly kiadatási ügyében

MTI
2008.04.29. 11:35

Ausztrál lapértesülés szerint szemtanú vallomását is csatolják a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly periratához, ha Ausztrália kiadja őt a magyar hatóságoknak. Ács Tibor katonai ügyész elmondta a The Australian című lap internetes változatának: 2005-ben kihallgattak egy Izraelben élő idős férfit, aki tanúsította, hogy Zentai 1944. november 8-án a nácikkal szövetséges magyar hadsereg tisztjeként Budapesten agyonvert egy 18 éves zsidó fiatalembert, mert nem viselte a zsidók számára előírt sárga csillagot.

Zentai eddig tagadta a vádakat, azt állítva, hogy egy nappal korábban elhagyta Budapestet. Az ellene felhozott korábbi bizonyítékokat családja elutasította arra hivatkozva, hogy azokat 1947-ben gyűjtötte össze a budapesti népbíróság. Éppen ezért egy szemtanú vallomástétele új elem lehet a várható perben. Azt jelenleg az ügyészség sem tudja, hogy a szemtanú él-e még. A perthi bíróság május 20-ra tűzte ki Zentai kiadatásával kapcsolatos meghallgatását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?