Berlusconi bizalmasa lett az olasz szenátus elnöke

MTI
2008.04.29. 14:06

Silvio Berlusconi, május 7-én hivatalába lépő új olasz miniszterelnök egyik leghűségesebb munkatársát választották meg kedden az olasz szenátus elnökévé. Renato Schifani 178 szavazatot kapott, tizenhattal többet a megválasztásához minimálisan szükségesnél, jelentette be Giulio Andreotti örökös szenátor, aki elnökölt az új összetételű felsőház első ülésén.

A szenátus mindenkori elnöke a második legfontosabb személyiség az olasz állami hierarchiában (az államfő után). Az 58 éves Schifani régóta tagja az olasz felsőháznak. A Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország párthoz tartozó szenátorok csoportját vezette az utóbbi két törvényhozási időszakban (2001-2006 és 2006-2008).

A jogi végzettségű Schifani a kereszténydemokratáknál kezdte politikai pályafutását, de csak 2001-ben vált igazán ismert személyiséggé, amikor megválasztották a Hajrá Olaszországhoz kötődő szenátorok vezetőjévé. Ebben a minőségében szinte mindennap szerepelt a tévében, és "kitűnt" a baloldalnak címzett, különösen éles bírálataival. Most azonban, közvetlenül azelőtt, hogy megválasztották a szenátus elnökévé, megígérte, hogy az együttműködés szellemét próbálja kialakítani a jobboldali és a baloldali szenátorok között.