Házkutatást tartottak Karadzic egykori testőreinél

MTI
2008.05.08. 15:43

Házkutatást tartottak csütörtökön a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök két testőrénél - jelentette be a boszniai rendőrség. A testület közleménye szerint Dusko Mihajlovic és Boris Baricanin házát kutatták át a rendőrség különleges erői Paléban, amely a boszniai háború (1992-1995) idején a helyi szerbek központja volt.

A házkutatás során a rendőrök bizonyítékokat kerestek arra vonatkozóan, hogy a két volt testőr kapcsolatban áll-t a 13 éve szökésben lévő Karadzic bujkálását támogató hálózattal. A rendőrök mobiltelefonokat, számítógépeket és egyéb informatikai eszközöket foglaltak le, amelyeket átadnak a háborús bűnök ügyében ítélkező boszniai törvényszéknek.

Mihajlovic házát már április elején is átkutatták, s február óta több volt Karadzic-testőr lakásában is kutattak a rendőrök. A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel, népirtással vádolt Karadzic mellett még három hágai vádlott - Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Stojan Zupljanin egykori Banja Luka-i szerb rendőrfőnök és Goran Hadzic volt horvátországi szerb vezető - van szökésben.