Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Letette az esküt az új olasz kormány

MTI
2008.05.08. 20:18

Letette a hivatali esküt csütörtökön az új olasz kormány, amelynek élén Silvio Berlusconi milliárdos üzletember, veterán jobboldali politikus áll. A 71 éves médiamágnás és 21 minisztere a Quirinale-palotában, Giorgio Napolitano baloldali államelnök előtt tette le hivatali esküjét.

Berlusconi kedden ismerteti kormányprogramját, amelynek az elfogadása nem kétséges, mert a koalíció az áprilisi választásokon a képviselőházban és a szenátusban egyaránt kényelmes többséget szerzett. A képviselőházi szavazás kedden, a szenátusi egy héttel később várható.

Ez Olaszország 62., és a brit hírügynökség szerint a leginkább jobboldali kormánya a II. világháború óta. A 21 miniszter, köztük négy nő, többnyire Berlusconinak köszönheti politikai karrierjét és néhányan már a "Cavaliere" korábbi két kormányában is vállaltak tisztséget. Ez utóbbiakhoz tartozik Franco Frattini külügyminiszter, volt igazságügyi EU-biztos és Giulio Tremonti gazdasági miniszter.

Berlusconi ismét maga mellé vette jobbkezét és az olasz közéletben "alteregójának" tekintett Gianni Lettát, aki a miniszterelnöki hivatalban a kulcsfontosságú koordinációs államtitkár-helyettes szerepét kapta. A kormányfő fontos tárcákat juttatott a szélsőjobboldali, idegenellenes Északi Ligának: a párt vezetője, Umberto Bossi reformügyi miniszter lett, és Roberto Maroni kapta a belügyi tárcát. A védelmi minisztériumot a jövőben Ignazio La Russa, az újfasiszta gyökerű Nemzeti Szövetség politikusa irányítja.