Alfréd
-3 °C
3 °C

Fernández nyerte az elnökválasztást Dominikában

2008.05.18. 18:21

A pénteken rendezett voksoláson részt vevő választópolgárok 53,83 százaléka adta a szavazatát Fernándezre. Legfőbb vetélytársa, a forradalmi párt (PRD) jelöltjeként induló Miguel Vargas a voksok 40,48 százalékát szerezte meg. Utóbbi elismerte vereségét, ám bírálta, hogy riválisa főként közpénzek felhasználásának köszönheti sikerét.

Fernández a győzelem tudatában mondott beszédében összefogásra és egységre szólította fel Dominika lakosait. Nyolc éve tartó országlása alatt a Dominikai Köztársaság gazdasága évi 7-9 százalékkal bővült, ám a gazdasági sikerek hatása nem érződik a legszegényebb rétegek életében.

Megfigyelők - Vargasnak igazat adva - szintén úgy vélekedtek, hogy Fernández sikerét részben állami pénzeszközöknek a kampány során történt felhasználása eredményezte. A Participación Ciudadana nevű nem kormányzati szervezet szerint az államfő választási hadjáratában 48 ezer segítő működött közre, akiket állami forrásból fizettek. A kampány idején a kormány szubvencionált árú alapvető élelmiszereket osztott szét a szegények között.