Olmert nem is ígérte meg Szíriának a Golán-fennsíkot

MTI
2008.05.26. 20:46

Az izraeli miniszterelnök kijelentette hétfőn, hogy nem tett konkrét ígéreteket Szíriának a béke fejében, de azt értésére adta, hogy komoly engedményekre hajlandó. Jeruzsálem és Damaszkusz a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy török közvetítéssel felújították tapogatózó tárgyalásaikat a békekötésről. A szíriai külügyminiszter ezután azt mondta, Ehud Olmert kötelezettséget vállalt arra, hogy a békéért cserébe Izrael teljes egészében kivonul a Golán-fennsíkról.

Olmert most egy parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy ő nem tett ígéreteket Damaszkusznak, hiszen "világos, hogy mit kell tennie a két félnek". "Azt mondtam: tudom, hogy maguk mit akarnak. Maguk is tudják, mit akarok én"... "Semmi sincs leírva, és nincs más kötelezettség" - jelentette ki a kormányfő.

A bizottsági meghallgatáson egy hírszerzési vezető úgy értékelte a helyzetet, hogy Szíria komolyan békét akar. "Tudomásunk szerint érdekli őket a béke, és azt akarják, hogy a folyamat haladjon" - mondta a katonai hírszerzés főnöke.