Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Putyint kinevezték az orosz-fehérorosz államszövetség miniszterelnökévé

MTI
2008.05.27. 17:40

Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt kinevezték az orosz-fehérorosz államszövetség miniszterelnökévé, az erre vonatkozó rendeletet kedden írta alá az államszövetség legfelsőbb szervének jelenlegi elnöke, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő.

Pavel Borogyin, az államszövetség államtitkára a BELTA fehérorosz hírügynökségnek elmondta, hogy a döntést egyeztették Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Az orosz kormány is megerősítette Putyin kinevezését a tisztségre, amelyet korábban Viktor Zubkov töltött be.

A Minszk feletti orosz befolyás növelése céljából 1997-ben létrehozott orosz-fehérorosz államszövetség működésével továbbra is gondok vannak Fehéroroszország ellenkezése miatt.

Decemberben Putyin - még Oroszország elnökeként - váratlanul Minszkbe látogatott, s a vizit után mindkét részről megindultak a találgatások arról, hogy a leköszönő orosz elnök esetleg egy Fehéroroszországot és Oroszországot magában foglaló új állam elnöke lesz.

A 10 millió lakosú Fehéroroszország és a 142 milliós Oroszország között továbbra is várat magára az államszövetségen belüli hatáskörök megosztása. Putyin korábban már irányította az államtanácsot, az államszövetség legfelsőbb szervét, amelynek elnöki tisztjét jelenleg Aljakszandr Lukasenka tölti be.

Lukasenka és Putyin között több ízben volt feszült a viszony, többek között a Fehéroroszországba exportált orosz kőolaj és földgáz árának emelése miatt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft