Az amerikai védelmi minisztert aggasztja a pakisztáni helyzet

MTI
2008.06.27. 00:47

Robert Gates amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy nagyon aggasztja az Afganisztánban, és főként annak keleti részében uralkodó helyzet, mivel az év első öt hónapjában jelentősen emelkedett a vallási fanatikus muzulmán tálib lázadók támadásainak száma.

Gates Washingtonban helyi szerint csütörtökön tartott sajtóértekezletén emlékeztetett rá: a tálibok az idei első öt hónapban 40 százalékkal több támadást hajtottak végre a múlt év azonos időszakához képest.

Ennek egyik okát abban jelölte meg, hogy Pakisztánnak az afgán határ mentén fekvő vidékein menedékre találnak az iszlamista lázadók és az al-Kaida terrorhálózat sejtjei, s egyre több ember jut át a határon úgy Afganisztánba, hogy közben nem ütköznek a pakisztáni kormányerők ellenállásába.

Gates ezt olyan problémának nevezte, amelyet a februári parlamenti választások után megalakult új pakisztáni kormánnyal együtt kell megoldani. A kabinet szemben áll az Amerika-barát Pervez Musarraf pakisztáni elnök politikájával, és hivatalba lépése óta béketárgyalásokat folytat az afgán határ menti törzsi területeken lévő tálibokkal, akikre így kisebb nyomás nehezedik a határátlépés és az afganisztáni támadásaik beszüntetése végett - magyarázta.