Ellenzékieket zaklatott a rendőrség Kubában

MTI
2008.07.03. 22:07

Mintegy húsz kubai ellenzékit állított elő a rendőrség csütörtökön egy nagyszabású akció keretében, amely egy gyűlés megakadályozására irányult - közölték ellenzéki források Havannában.

A kubai ellenzéki emberi jogi bizottság (CCDHRN) vezetője, Elizardo Sánchez közölte, hogy az Átmenet napirendje címmel tanácskozást szerettek volna tartani Havannában, de a hatóságok ezt különféle módszerekkel megakadályozták. Voltak akiket előállítottak, másokat erővel kitoloncoltak a fővárosból, nyolc személyt letartóztattak - mondta el.

A rendőri zaklatást megelőző napon a kubai hatóságok közleményben arra figyelmeztettek, hogy "nem tűrik el a törvénytelen akciók folytatását, amelyekre az amerikai adminisztráció uszít a havannai diplomatái révén".

A Svájc havannai nagykövetségén működő amerikai érdekképviseletei misszió nem sokkal később cáfolta ezt. "A kubai népnek nincs szüksége külső befolyásolásra ahhoz, hogy kiutat keressen az elnyomásból" - jelentette ki Greg Adams, a misszió sajtóreferense.

Sánchez szerint a csütörtöki rendőri fellépés mértéke azonban meg sem közelíti a 2003 tavaszi elnyomó hullámot, amikor 75 ellenzékit tartóztattak le és ítéltek több éves, esetenként több évtizedes börtönre.