Szabolcs
20 °C
35 °C

Tíz éve halott a Libanonban eltűnt izraeli pilóta

MTI
2008.07.04. 14:16

Tíz éve halott Ron Arad izraeli pilóta, aki 22 évvel ezelőtt tűnt el Libanonban, ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a Hezbollah síita libanoni szervezet küldött Izraelnek, írta pénteken a Haarec című izraeli napilap. A jelentést csütörtökön adták át Európában Ofer Dekel izraeli tisztviselőnek, aki Izraelt képviseli az erről folyó tárgyalásokon. A pilóta gépét 1986-ban lőtték le Dél-Libanon felett, őt magát az Irán által támogatott Amal síita fegyveres szervezet tagjai elfogták, majd nyoma veszett. A Hezbollah mostani jelentésében azt írta, hogy minden erőfeszítés ellenére sem sikerült megtalálni Ron Arad holttestét. A síita szervezet június 30-án, hétfőn Gerhard Conrad német ENSZ-megbízott útján még azt közölte, hogy a pilóta két évvel fogságba esése után halt meg.

A Hezbollahnak a libanoni szervezet és Izrael között létrejött fogolycsere-megállapodás keretében kellett nyilatkoznia Ron Arad sorsáról. A zsidó államnak cserébe négy iráni diplomata sorsáról kell információkkal szolgálnia, akik feltehetően az 1982-es libanoni háború idején vesztették életüket. Az iráni diplomaták sorsával foglalkozó izraeli jelentés ugyanakkor arról számolt be, hogy velük egy izraeli támadás során a Libanoni Erők nevű keresztény milícia tagjai végeztek, miután egy ellenőrzőpontnál megállították őket. Azt nem tudni, hogy holttestüket hova temették.

A fogolycsere-megállapodás értelmében Izrael szabadon enged öt libanoni foglyot, és átadja a Hezbollahnak a síita szervezet öt fegyveresének holttestét. A Hezbollah cserébe átadja a zsidó államnak két izraeli katona holttestét, akik 2006 júliusában megsebesültek, a Hezbollah fogságába estek, és röviddel később meghaltak a fogságban.