Négy pokolgép robbant a grúz-abház határvidéken

MTI
2008.07.06. 12:46

Négy pokolgép robbant vasárnap reggel a szakadár Abházia és Grúzia határvidékén létesített ütközőzónában, közölte a helyszínen állomásozó orosz békefenntartó erők helyettes parancsnoka az Interfax moszkvai hírügynökség szerint. Alekszandr Gyorgyev elmondta, a detonációk szinte egy időben történtek. A robbanószerkezeteket a Zugdidi városából az Inguri folyóhoz vezető út jobboldalán helyezték el. A megtalált repeszek arra utalnak, hogy olyan robbanószerkezetek robbantak, amelyeket a grúz különleges alakulatok is használnak. A robbantásokban senki sem sebesült meg.

Alekszandr Novickij, a Független Államok Közössége kollektív békefenntartó csapatainak a parancsnokhelyettese arról számolt be, hogy a grúz tömegtájékoztatási eszközök munkatársai a robbantások után hét perccel már a helyszínen voltak, holott az odáig tartó út gépkocsin legalább negyedóra. A FÁK utászegységei megkezdték a repeszdarabok eltakarítását.

A vasárnap reggeli robbantások még inkább elmérgesíthetik az egyre feszültebbé váló orosz-grúz viszonyt. Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton arra szólította fel Mihail Szaakasvíili grúz államfőt, hogy ne szítsa a viszályt. Medvegyev azt követően figyelmeztette erre Szaakasvilit, hogy a grúz tüzérség péntekre virradóan tűz alá vette az ország egy másik szakadár területének, Dél-Oszétiának a fővárosát, Chinvalit. A támadásban hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek.