Krisztina
19 °C
25 °C

Feloldották a szükségállapotot Mongóliában

Független Hírügynökség
2008.07.06. 15:40

Feloldották a szükségállapotot Mongóliában, a politikai pártok már tárgyalnak a lehetséges megoldásról. A rendkívüli állapotot kedd este hirdette ki az államfő, miután a fővárosban a múlt hétvégi választási eredmények ellen tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A zavargásokban öt ember vesztette életét és csaknem négyszázan megsérültek.

Vasárnap elkezdték összeírni azokat a választókörzeteket, ahol a politikai pártok újraszámlálást vagy újabb szavazást szeretnének. A panaszokat és szabálytalanságokat is összeírják, mondta Szandzsaszüren Ojun mongol külügyminiszter. A két szembenálló párt, az MPRP és a Demokrata Párt képviselői ültek asztalhoz, ezért sokan úgy gondolják, már nem fog kiújulni az erőszak.

A kedden kihirdetett szükségállapotot szombaton éjfélkor oldotta fel a mongol kormány. A tüntetők kedden felgyújtották a Mongóliai Forradalmi Néppárt (MPRP) székházát a fővárosban, miután a párt megnyerte a múlt vasárnapi parlamenti választásokat. Ulánbátorban vasárnap már békés járókelőket lehetett látni, ugyanakkor az utcákon még több rendőr járőrözik, mint máskor. A korábban leállított televíziók és rádiók is újra sugározzák műsorukat.