Szabolcs
20 °C
35 °C

Elkobozhatják a palesztin merénylők vagyonát

MTI
2008.07.09. 19:32

Az izraeli parlament első olvasatban elfogadta szerdán azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján az állam elkobozhatja a palesztin merénylők vagyonát. Az izraeli rádió hírei szerint 50 képviselő szavazta meg 13 ellenében a vonatkozó indítványt, amelyet Gideon Száár, az ellenzéki Likud párt parlamenti frakcióvezetője nyújtott be. Száár úgy véli, hogy a ház és földtulajdon elkobzását lehetővé tévő törvénynek elrettentésül kell szolgálnia az esetleges merénylők, köztük a kelet-jeruzsálemi palesztinok számára.

Első olvasatban jóváhagyta a Knesszet azt a törvénytervezetet is, amelynek értelmében megvonják az izraeli tartózkodási engedélyt merényletekben részt vevő kelet-jeruzsálemi palesztinoktól. A kezdeményező Jochanan Plessner, a kormányzó Kadima párt képviselője szerint a jogszabálynak visszatartó erőt kell gyakorolnia Kelet-Jeruzsálem lakosaira, hogy kétszer is meggondolják, segítenek-e merénylőknek.

Egy héttel ezelőtt egy Kelet-Jeruzsálemben élő palesztin kotrógéppel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt a város nyugati részében. Öten haltak meg és legalább harmincan sebesültek meg a merényletben. Négy hónapon belül másodszor követett el kelet-jeruzsálemi palesztin merényletet a városban.