A NY Times nem közölt egy McCain-cikket

MTI
2008.07.22. 00:59

A The New York Times nem volt hajlandó közölni John McCain Irakról szóló cikkét, amellyel a várható republikánus elnökjelölt demokrata párti ellenfele korábbi írására akart reagálni - közölte McCain kampánystábja hétfőn. A republikánus politikus cikkében Barack Obama csapatkivonási menetrendjét bírálta volna, amelyről az illinois-i szenátor múlt héten publikált a nagynevű napilapban.

David Shipley, a The New York Times egyik szerkesztője azonban emailben arról tájékoztatta McCain kampánystábját, hogy ugyan örömmel közölne egy cikket a republikánus elnökjelöltség várományosától, ám az írás jelenlegi formájában nem elfogadható. A lap azt javasolta McCainnek, hogy írja át a cikket és világosabban határozza meg, mit ért "győzelem" alatt Irakban. Ahhoz, hogy megjelenjen nyomtatásban, a szenátornak egyértelműen fel kellene vázolnia egy tervet, amely elvezethet a győzelemhez, pontos számokkal és menetrenddel - írta Shipley.

McCain kampánystábja jelezte: úgy érzik, az arizonai szenátor nem kap egyenlő elbánást a médiában, és a The New York Times döntése valójában arról árulkodik, hogy a lap nem ért egyet McCain Irak-politikájával. "Nem igazán szerencsés, hogy az újság nem ad lehetőséget az olvasóinak, hogy maguk alakítsák ki az álláspontjukat" - mondta Jill Hazelbaker a Fox News hírtelevíziónak.

A The New York Times közölte, hogy megszokott eljárás a lapnál többször is egyeztetni a szerzőkkel a véleménycikkek végleges formájáról, és örömmel vennék, ha McCain is publikálna az újság hasábjain. "A The New York Times legalább hét írást közölt McCain szenátortól 1996 óta, és őt támogatta az idei republikánus előválasztások idején, tehát igen komolyan veszi a nézeteit" - hangsúlyozta Catherine Mathis, a napilap szóvivője.