Boglárka
19 °C
35 °C

Megöltek egy kurd újságírót Irakban

Független Hírügynökség
2008.07.22. 16:56

Fegyveresek lelőttek egy 23 éves újságírót az Irak északi részén található Kirkuk város egyik kurd negyedében, közölte kedden a város rendőrparancsnoka. A Leven nevű független kurd politikai lapnak dolgozó Szoran Mama Hamát hétfő reggel lőtték le, amikor házából kilépett az utcára. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet információ szerint négy fegyveres nyitott tüzet a 23 éves újságíróra, majd egy BMW-vel menekültek el. Hama a helyszínen meghalt.

A kurd nyelvű, kéthetente megjelenő Lafínnak dolgozva Hama a helyi politikusok és a rendfenntartó erők vezetőiről írt oknyomozó cikkeket, és több halálos fenyegetést is kapott, közölte az RSF. A megölt újságíró egyik kollégája szerint a gyilkossággal a kormánnyal szemben nagyon kritikus újságot akarták elnémítani.

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű szervezet adatai szerint 129 újságírót öltek meg Irakban munkavégzés közben a 2003-as invázió óta. Közülük 44-en haltak meg kereszttűzben, vagy más háborús eseményben, és 85-öt gyilkoltak meg.