Rice: az orosz jelenlét Grúziában árt Moszkvának

2008.08.20. 09:14

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, minél tovább maradnak az orosz katonák Grúzia területén, az annál jobban árt Moszkva tekintélyének.

"Minél tovább maradnak az orosz katonák grúziai városokban, grúzai kikötőkben, és minél tovább tartják lezárva a grúzai utakat, az egyre jobban árt Oroszország tekintélyének" - hangoztatta Condoleezza Rice az CBC News amerikai hírcsatornának helyi idő szerint kedd este adott interjúban.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország cselekedeteivel önmagát szigeteli el. Teljesen nyilvánvaló szerinte, hogy az oroszok nem vonják ki maradéktalanul csapataikat Grúziából, ahogyan azt ígérték Nicolas Sarkozy francia elnöknek, s továbbra is érkeznek hírek arról, hogy az orosz katonák behatolnak grúziai városokba, ellenőrzésük alatt tartják a kikötőket, akadályozzák az emberek közlekedését és orosz vízumot követelne tőlük.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország valószínűleg meg akarja fojtani Grúziát és gazdaságát. Az oroszok "féktelenül rombolják a polgári infrastruktúrát", jelentések érkeznek arról, hogy olyan lőszert használnak, amelyet sosem lenne szabad bevetni polgári lakosok ellen, Poti kikötőváros bezárásának kárát pedig már a Grúziával szomszédos országok is érzik.