Szilvia
5 °C
16 °C

Kilép a koalícióból az ukrán elnök pártja

MTI
2008.09.03. 08:39

A nyugat-barát kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött az ukrán államfőt támogató párt, jelentették szerdán ukrán médiumok. A Viktor Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) döntése tíz nap múlva lép életbe, és valószínűleg újabb válságba sodorja az országot, ha addig vissza nem vonják. A kilépést a párt 72 parlamenti képviselőjéből 39 szavazta meg, jelentette be az egyik honatya, Olesz Donij.

Az NU-NSZ Julija Timosenko miniszterelnök tömbjével (BJuT) alkotja a koalíciót. A párt arra reagálva döntött így, hogy a törvényhozás kedd este a BJuT és az orosz ellenzék szavazataival jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely egyszerűbbé teszi az államfő hivatalból való elmozdítását, és a kormány javára megkurtítja a hatalmát. A tervezet parlamenti szavazásáról az NU-NSZ képviselői tiltakozásul kivonultak, jelentette az Ukrainszka Pravda című napilap.

Ha a koalíció felbomlik, akkor a képviselőknek 30 napjuk van arra, hogy összeállítsanak egy új kormánykoalíciót. Ha ez nem sikerül, akkor az államfő feloszlathatja a törvényhozást. Juscsenko és Timosenko között a viszony a tavalyi év vége óta egyre csak romlott. Az elnök nemrég odáig ment, hogy Moszkva javára történő hazaárulással vádolta meg a kormányfőt, mert szerinte nem ítélte el Oroszország grúziai beavatkozását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?