Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Kilép a koalícióból az ukrán elnök pártja

MTI
2008.09.03. 08:39

A nyugat-barát kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött az ukrán államfőt támogató párt, jelentették szerdán ukrán médiumok. A Viktor Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) döntése tíz nap múlva lép életbe, és valószínűleg újabb válságba sodorja az országot, ha addig vissza nem vonják. A kilépést a párt 72 parlamenti képviselőjéből 39 szavazta meg, jelentette be az egyik honatya, Olesz Donij.

Az NU-NSZ Julija Timosenko miniszterelnök tömbjével (BJuT) alkotja a koalíciót. A párt arra reagálva döntött így, hogy a törvényhozás kedd este a BJuT és az orosz ellenzék szavazataival jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely egyszerűbbé teszi az államfő hivatalból való elmozdítását, és a kormány javára megkurtítja a hatalmát. A tervezet parlamenti szavazásáról az NU-NSZ képviselői tiltakozásul kivonultak, jelentette az Ukrainszka Pravda című napilap.

Ha a koalíció felbomlik, akkor a képviselőknek 30 napjuk van arra, hogy összeállítsanak egy új kormánykoalíciót. Ha ez nem sikerül, akkor az államfő feloszlathatja a törvényhozást. Juscsenko és Timosenko között a viszony a tavalyi év vége óta egyre csak romlott. Az elnök nemrég odáig ment, hogy Moszkva javára történő hazaárulással vádolta meg a kormányfőt, mert szerinte nem ítélte el Oroszország grúziai beavatkozását.