Vád alá helyeznék az izraeli miniszterelnököt

2008.09.07. 20:27

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vád alá helyezését javasolta a rendőrség - jelentette vasárnap az izraeli média. A rendőrség korrupció és hivatali visszaélés miatt indítványozott vádemelést az ügyészségnek. Olmert ellen hat korrupciós ügyben indult vizsgálat, a vádindítvány két olyan esetre vonatkozik, amikor még nem volt miniszterelnök - derült ki a rendőrség hivatalos közleményéből.

A rendőrség azzal vádolja, hogy nagy összegű készpénzt fogadott el Morris Talansky amerikai zsidó üzletembertől, amikor Jeruzsálem polgármestere volt 1993 és 2003 között, majd később ipari és kereskedelmi miniszterként. Csalással is gyanúsítják külföldi úti költségek - repülőjegyek - dupla vagy háromszoros elszámoltatása miatt. A különbözetet állítólag zsebre vágta vagy rokonai utazásait finanszírozta vele.

A vádindítványban felsorolt bűnlajstroma csúszópénzek elfogadásától, hivatali visszaélésen át pénzmosásig terjed, de szerepel az is, hogy korábbi kormányzati tisztségeit arra használta fel, hogy üzleti előnyökhöz juttassa barátait. A rendőrségi indítvány jogi jelentőségét mérsékli, hogy a kormányfő tényleges vád alá helyezéséről a főállamügyész, Meni Mazuz dönt. Ügyészségi források szerint a döntés hetekig is elhúzódhat.