Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az izraeliek odaadnák Bargutit Gilad Salitért

MTI
2008.09.08. 16:16

Az izraeliek nagy többsége támogatja, hogy az Izraelben bebörtönzött Marván Bargútit, a Fatah ciszjordániai vezetőjét kicseréljék a Gázai övezetben fogságba esett izraeli katonára, Gilád Salitra, vált ismertté hétfőn egy izraeli felmérésből. Az izraeliek 78 százaléka támogatna ilyen cserét, míg 16 százaléka elutasítaná. A megkérdezettek fele ugyanakkor ellenezné, hogy Bargútit minden ellentételezés nélkül engedjék szabadon a békefolyamat keretében, míg 45 százalékuk ezt is támogatná.

A felmérés szerint a palesztinok 59 százaléka véli úgy, hogy egy Izraellel kötendő békemegállapodás lenne a legjobb megoldás a palesztin foglyok kiszabadítására, míg 39 százalékuk szerint izraeli katonák elrablása a legjobb módszer ennek elérésére. A vizsgálatot a jeruzsálemi Héber Egyetem Harry S. Truman Intézete és a rámalláhi székhelyű Palesztin Politikai és Közvélemény-kutató Központ (PSR) végezte közösen.

Marván Bargútit 2002-ben fogta el az izraeli hadsereg, és 2004-ben ötszörös életfogytiglani börtönre ítélték négy gyilkos támadásban való részvétele miatt. Bargúti a palesztinok között igen népszerű, Mahmúd Abbász elnök utódjaként is emlegetik. Gilád Salit francia állampolgársággal is rendelkező izraeli katonát 2006 júniusában ejtették foglyul gázai övezeti palesztinok izraeli területen, az övezet határa közelében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!