Tekla
8 °C
20 °C

Újabb ketős keresztet állított Slota

MTI
2008.09.08. 19:20

Újabb monumentális kettős keresztet állított hétfőn a magyarellenességéről elhíresült kormányerő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szepességi Igló (Spiská Nová Ves) fölé emelkedő Rittenberg-magaslaton. Az országot szlovák államiság és kereszténység jelképének tekintett kettős betonkeresztekkel körbejelölő Slota ezúttal nem érkezett meg az avatásra, mert útközben problémai adódtak. Elemzők szerint Slota távolmaradása miatt most első alkalommal maradhattak el az ilyen alkalmakkor megszokott magyarellenes kijelentései.

Az SNS elnöke múlt hét hétfőn Malackán (Malacky) abban az órában avatott kettős keresztet, amikor Robert Fico és Gyurcsány Ferenc Brüsszelben találkoztak, és a magyar miniszterelnök kinyilvánította, hogy a szlovák fél kettős beszéde miatt egyelőre nem látja okát annak, hogy eleget tegyen Fico invitálásának. Ugyanakkor Slota Malackán a szlovákok mindenkori őshonosságát emlegetve a magyarok területi igényeinek veszélyével riogatta szlovák hallgatóságát. "A területünkön eddig sokkal több turulnak nevezett magyar papagájt avattak fel, mint a szlovák államiságot, a nemzetünk hazafias szellemét ébresztő kettős keresztet. Dél-Szlovákia nem az ocsmány turulok hona" - hangoztatta.

Iglón a 12 tonnás keresztet Slota helyett a pártjához tartozó vidékfejlesztési miniszter, Marian Janousek avatta fel, és hazafiságra buzdította a jelenlevő fiatalokat.