Árpád
-2 °C
4 °C

Két Tu-160-as bombázó szállt le Venezuelában

MTI
2008.09.10. 20:43
Két orosz Tu-160-as hadászati bombázó repülőgép érkezett szerdán Venezuelába, a libertadori katonai repülőtérre, hogy "gyakorló repüléseket" végezzen a térségben - jelentette be az orosz védelmi minisztérium. A RIA Novosztyi hírügynökség által ismertetett moszkvai közlés szerint a két bombázó néhány napig marad a latin-amerikai országban, és a tervek szerint semleges vizek felett hajtja majd végre gyakorló repüléseit, mielőtt visszatér orosz támaszpontjára.

Az orosz hadsereg a hírhez hozzáfűzte, hogy a két orosz bombázót NATO-vadászgépek kísérték Venezuelába vezető útjukon. Az orosz lépés feltehetően felbosszantja Washingtont, miközben az orosz-amerikai kapcsolatok igen feszültté váltak az augusztusi orosz-grúz konfliktus miatt, amelynek kialakulásában Moszkva és számos elemző szerint az Egyesült Államok geopolitikai törekvéseinek is része volt. A moszkvai bejelentés olyan időszakban történt, amikor az orosz-amerikai viszonyt igen megterhelte, hogy a közelmúltban Grúziának segélyt szállító NATO-hadihajók érkeztek a Fekete-tengerre, azaz az orosz partok közelébe. Moszkva emiatt az elmúlt hetekben többször tiltakozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?