Aliz
6 °C
14 °C

Kijev Ukrajna destabilizálásával vádolja Moszkvát

MTI
2008.09.14. 08:25

Szombaton kiadott közleményében az ukrajnai külügyminisztérium úgy vélte, hogy "meddők maradnak Oroszországnak az ukrajnai helyzet destabilizálására tett kísérletei". Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy az oroszajkúak által lakott Krím Moszkva befolyása alá kerül, csakúgy mint Abházia és Dél-Oszétia, Grúzia két szakadár köztársasága. Több európai tisztség viselő úgy vélte, hogy Grúzia után a Krím lehet egy újabb orosz támadás célpontja, amit Moszkva kategorikusan cáfolt.

Viktor Juscsenko ukrán elnök pénteken közölte, hogy "piaci alapokra" akarja helyezni a Krímben állomásozó orosz fekete-tengeri flotta kérdését. A kijevi kormány szombaton utasította a külügy- és a pénzügyminisztériumot, illetve más érintett intézményeket, hogy dolgozzák ki az Oroszországgal szemben fennálló 1,3 milliárd dolláros ukrajnai államadósság törlesztésének lehetőségét. Volodimir Ohrizko külügyminiszter beszámolója szerint már jövőre kifizetnék az adósságot, majd ezt követően Ukrajna újra akarja tárgyalni az orosz flotta bérleti díját.

Az 1997-es kétoldalú megállapodás értelmében az orosz fekete-tengeri flotta 20 évig, azaz 2017-ig állomásozhat Szevasztopolban. Oroszország évente 97 millió dolláros bérleti díjat fizet, és ezt levonják abból az összegből, amellyel Ukrajna tartozik az orosz energiahordozókért. A megállapodás aláírásának pillanatában Ukrajna több mint 3 milliárd dollárral volt adós Oroszországnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?