Szilvia
5 °C
16 °C

Feloldották Bangkokban a rendkívüli állapotot

MTI
2008.09.14. 08:55

A thaiföldi ügyvezető kormányfő feloldotta vasárnap a bangkoki rendkívüli állapotot, amelyet szeptember 2-án vezettek be kormánypárti és ellenzéki tüntetők összecsapásai miatt. Szomcsai Vongszavat azután döntött így, hogy tanácskozott a hadsereg főparancsnokával és más magas rangú biztonsági tisztségviselőkkel. Mint mondta, továbbra is feszült a belpolitikai helyzet, de nem indokolja a rendkívüli állapot fenntartását a fővárosban.

A kormánypárti és az ellenzéki tüntetők szeptember eleji összecsapásaiban egy ember meghalt. A rendkívüli állapot bevezetése után a hatóságoknak sikerült gyorsan megteremteni a nyugalmat. A parlament szerdán ül össze, hogy megválassza az új kormányfőt. Szamak Szundaravedzs miniszterelnöknek azért kellett távoznia a hatalomból, mert az alkotmánybíróság szerint megsértette az alkotmány 167. cikkét azzal, hogy szerepelt egy magántévé két főzőműsorában, s ezért pénzt fogadott el. Ez összeférhetetlen a kormányfői funkcióval.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?