Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Nem békülnek Ukrajna Nyugat-barát pártjai

MTI
2008.09.15. 01:06

Nincs semmi jele annak, hogy kibékülnének Ukrajna Nyugat-barát politikai erői, ami előrehozott parlamenti választásokhoz vagy új kormánykoalíció megalakításához vezethet. Viktor Juscsenko ukrán elnök és pártja, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem szeptember elején jelentette be, hogy kilép a Julija Timosenko vezette kormányból. Az elnöki pártnak tíz napja volt arra, hogy felülbírálja döntését, és ez a határidő szombaton telt le.

Oles Donij, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem parlamenti képviselője elmondta, hogy tudomása szerint egyik párt sem alakított tárgyalócsoportot. Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy egyikük sem érdekelt a kormánykoalíció megújításában. Szerhij Szobolev, Timosenko pártjának a képviselője közölte, ha lesznek hivatalos tárgyalások, azokra hétfőn kerül sor. Ha ez nem történik meg, a parlament elnöke kedden kénytelen lesz bejelenteni, hogy felbomlott a kormánykoalíció.

A nyugatbarát politikai erők végérvényes szakítása elkerülhetetlennek tűnik, és két forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek. Az egyik az, hogy Timosenko koalícióra lép az oroszbarát Viktor Janukovics vezette Régiók Pártjával. A másik pedig az, hogy 2007 szeptemberéhez hasonlóan ismét előre hozott választásokat tartanak. Juscsenko azzal fenyegetőzött, hogy feloszlatja a parlamentet, és kiírja az előre hozott választásokat, ha az új kormánykoalíció nem alakul meg hivatalosan 30 napon belül. Szakértők szerint ez esetben december 21-én lehetnének választások Ukrajnában.