Olivér
4 °C
8 °C

Nem békülnek Ukrajna Nyugat-barát pártjai

MTI
2008.09.15. 01:06

Nincs semmi jele annak, hogy kibékülnének Ukrajna Nyugat-barát politikai erői, ami előrehozott parlamenti választásokhoz vagy új kormánykoalíció megalakításához vezethet. Viktor Juscsenko ukrán elnök és pártja, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem szeptember elején jelentette be, hogy kilép a Julija Timosenko vezette kormányból. Az elnöki pártnak tíz napja volt arra, hogy felülbírálja döntését, és ez a határidő szombaton telt le.

Oles Donij, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem parlamenti képviselője elmondta, hogy tudomása szerint egyik párt sem alakított tárgyalócsoportot. Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy egyikük sem érdekelt a kormánykoalíció megújításában. Szerhij Szobolev, Timosenko pártjának a képviselője közölte, ha lesznek hivatalos tárgyalások, azokra hétfőn kerül sor. Ha ez nem történik meg, a parlament elnöke kedden kénytelen lesz bejelenteni, hogy felbomlott a kormánykoalíció.

A nyugatbarát politikai erők végérvényes szakítása elkerülhetetlennek tűnik, és két forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek. Az egyik az, hogy Timosenko koalícióra lép az oroszbarát Viktor Janukovics vezette Régiók Pártjával. A másik pedig az, hogy 2007 szeptemberéhez hasonlóan ismét előre hozott választásokat tartanak. Juscsenko azzal fenyegetőzött, hogy feloszlatja a parlamentet, és kiírja az előre hozott választásokat, ha az új kormánykoalíció nem alakul meg hivatalosan 30 napon belül. Szakértők szerint ez esetben december 21-én lehetnének választások Ukrajnában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?