Raúl Castro ellátogatott a hurrikán sújtotta Ifjúság szigetre

MTI
2008.09.18. 07:19

Először látogatott el a hurrikánok által sújtott helyekre Raúl Castro kubai államfő, aki az optimizmus, a bátorság és a remény megőrzésére kérte honfitársait. A Gustav és az Ike hurrikán augusztus 30-án, illetve a múlt héten söpört át Kubán. A hatóságok előzetesen ötmilliárd dollárra becsülték a pusztító erejű forgószelek által okozott kárt. Több mint 443 ezer ház rongálódott meg, 63 ezer lakhatatlanná vált, 135 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen pedig tönkrement a vetés. A 11 millió lakosból több mint 3 milliót menekítettek biztonságos helyre, közülük több mint 200 ezren egy ideig bizonyosan fedél nélkül lesznek. A lakosság egyötödének háztartásában még mindig nincs áram.

Raúl Castro nem állt ki a nyilvánosság elé a hurrikánok idején és az utóbbi napokban sem, éles ellentétben elődjével és egyben bátyjával, Fidel Castróval. A 82 éves Fidel most a betegágyában írt, a sajtóban közzétett szokásos elmélkedései közül több a hurrikánokhoz kötődik. Raúl Castro viszont inkább minisztereit küldte el a károsult körzetekbe, támogató leveleket írt az érintett tartományoknak, és nem nyilatkozott a televízióban.

Raúl szerdán a Kuba délnyugati partjaitól 64 kilométerre fekvő Ifjúság szigetén (Isla de la Juventud) tett látogatást; a 86 ezer lakost számláló szigeten az ingatlanok 90 százaléka rongálódott meg. A kamerák kereszttüzében Raúl azt ígérte, hogy helyreállítanak mindent, a sziget olyan lesz, mint régen, sőt még szebb.