A választás előtt mondott le az osztrák liberális vezér

MTI
2008.09.23. 13:50

Lemondott pártvezetői tisztségéről kedden Alexander Zach, a hét végi osztrák parlamenti választáson induló Liberális Fórum (LIF) elnöke, akinek a neve az utóbbi időben többször is felmerült különböző ellentmondásos és homályos ügyekben.

A váratlan döntéshez a végső lökést az az osztrák sajtóban is megszellőztetett értesülés adta, amely szerint a 32 éves politikus egykori píárcége, az "eurocant" lobbitevékenységet végzett az Eurofightereket gyártó EADS konszernnek a vadászgépek Ausztriának történő eladása érdekében, miközben pártja és ő maga is személyesen hevesen ellenezte az ügyletet. A liberális pártvezető kezdetben kikelt a gyanúsítás ellen, de később beismerte, hogy áttételesen ugyan, de egy német cégen keresztül valóban dolgoztak az EADS-nak.

Zach 2006 januárjáig volt az "eurocant" ügyvezetője. Pártelnöki tisztsége mellett ő a bécsi székhelyű Liberális Intézet vezetője is. Neve - az általa irányított lobbicég révén - a magyarországi pártoknak folyósított állítólagos Strabag-pénzadományokkal kapcsolatban is szóba került, jóllehet már korábban is cáfolta az állításokat.