A szenátus is bólintott az amerikai-indiai atommegállapodásra

MTI
2008.10.02. 06:54

A washingtoni képviselőház után a szenátus is áldását adta a békés célú amerikai-indiai nukleáris együttműködésről szóló megállapodásra. A felsőház nagy többséggel, 86 igennel 13 szavazat ellenében ratifikálta az egyezményt, amelyet két éve írt alá George Bush amerikai elnök és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök. A megállapodás ezután már csak George Bush aláírására vár. A szenátusi jóváhagyásra alig néhány nappal Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hét végén esedékes indiai látogatása előtt került sor.

A történelmi jelentőségű megállapodás több évtizedes tilalom után lehetővé tenné az amerikai vállalatoknak a nukleáris fűtőanyag és az atomtechnológiák szállítását Indiának, holott ez az ország mind ez idáig nem írta alá az atomsorompó-szerződést. India ennek fejében vállalta, hogy különválasztja katonai és polgári célú atomprogramját, s lehetővé teszi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára, hogy ellenőrizze az atomenergia polgári hasznosítására szolgáló létesítményeit.

A Bush-kormányzat azt reméli, hogy a megállapodás megszilárdítja a stratégiai partnerséget a világ legnépesebb demokráciájával, segíteni fogja Indiát növekvő energiaszükségletének kielégítésében, illetve megnyitja az amerikai befektetők előtt az indiai piacot. Az egyezmény bírálói viszont azt hangoztatják, hogy az egyezmény aláássa az atomfegyver elterjedésének megakadályozására irányuló törekvéseket, továbbá rossz üzenetet küld Iránnak.