Bíróság elé állhat Vladimir Zagorec

MTI
2008.10.02. 13:22

Kiadták Horvátországnak csütörtökön az osztrák hatóságok Vladimir Zagorec horvát extábornokot, akit Zágrábban több millió eurós sikkasztással és hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak. A 2000 óta Bécsben élő volt védelmi miniszterhelyettest a horvát légitársaság gépén szállították Zágrábba. A repülőtéren a legmagasabb fokú biztonsági intézkedéseket léptették életbe. Megérkezése után Zagorecet erős rendőrségi kísérettel a remetineci börtönbe vitték.

Az egyszer már letartóztatott, majd egymillió euró óvadék ellenében szabadon bocsátott volt tábornokot múlt pénteken állították elő az osztrák fővárosban. Ezúttal azért adtak ki ellene elfogatási parancsot, mert az osztrák hatóságok szerint félő volt, hogy megszökik.

A nyugalmazott tábornok az 1991-95-ös horvátországi háború idején a miniszterhelyetteseként a fegyverbeszerzésért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként az extábornok milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből - a zágrábi ügyészség vádirata szerint - több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott. Konkrétan az a gyanú merült fel ellene, hogy a fegyvervásárlások fedezeteként a védelmi tárcánál letétbe helyezett, 3,8 millió eurót érő ékszereket - hivatali beosztásával visszaélve - eltüntette.

A zágrábi kerületi bíróság tavaly tavasszal nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte ellene, miután a hivatalos idézés ellenére sem jelent meg a testület előtt, hogy feleljen a vádiratban szereplő kérdésekre. Az osztrák rendőrség a nemzetközi elfogatóparancs alapján 2007 márciusában vette először őrizetbe, egymillió euró óvadék ellenében azonban néhány nap múlva szabadon bocsátották.

A volt tábornok pénztőkéjét sikeres ingatlanvállalkozásokba fektette az utóbbi években. A horvát sajtó szerint hozzávetőleg 26 millió eurós vagyonával a balkáni ország egyik leggazdagabb embere.