Moldovában tüntettek az orosz csapatok kivonásáért

MTI/ITAR-TASZSZ
2008.10.06. 12:41

Az ellenzéki Liberális Párt autós tüntetést szervezett a moldovai fővárosban, Chisinauban és az ország északi részén fekvő Balti (Belci) városában azzal a követeléssel, hogy vonják ki az orosz csapatokat az ország területéről. A rendőrség és a helyi lakosság oroszbarát elemei megakadályozták Baltiben, hogy a gépkocsioszlop bejusson a város központjába. Kevéssel később Chisinauban a rendőrség, sorfalat alkotva, elzárta az orosz nagykövetséghez vezető utat, hogy a tiltakozók autós menete ne közelíthesse meg a diplomáciai képviselet épületét. Mind Baltiben, mind pedig a fővárosban dulakodás alakult ki a tüntetők és a karhatalmi alakulatok, illetve az oroszbarát ellentüntetők között, de sérülésekről nem érkezett jelentés. A chisinaui rendőr-főkapitányság azzal indokolta a tüntetők elleni hatósági fellépést, hogy nem jelentették be a megmozdulást a rendőrségen.

Mintegy másfél ezer orosz "békefenntartó" katona állomásozik Moldova zömmel orosz ajkúak által lakott szakadár területe, a nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter menti Köztársaság körül, az úgynevezett biztonsági zónában. (A 33 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, 550 ezer lakosú Dnyeszter menti Köztársaság a kilencvenes évek elején szakadt ki Moldovából. A Szovjetunió összeomlása után rövid polgárháború robbant ki, és azóta is orosz csapatok választják el egymástól a szemben álló feleket.)

A Liberális Párt szorgalmazza Moldova belépését a NATO-ba és az Európai Unióba. Az ország elnöke, Vladimir Voronin támogatja az EU-csatlakozási törekvéseket, a NATO-ba való belépés szándékát azonban ellenzi. Számos közvélemény-kutatás szerint a lakosság többsége nem híve az ország euroatlanti integrációjának.