Először tartottak többpárti választást a Maldív-szigeteken

MTI/Reuters
2008.10.09. 09:22

A dél-ázsiai szigetország történetében először rendeztek többpárti elnökválasztást. A legújabb választási eredmények alapján úgy tűnik, harminc év után is hatalmon marad a Maldív-szigetek elnöke. Bel- és külföldön sokan úgy fogják fel ezt a választást, mintha népszavazás lenne a 30 éve hatalmon lévő Maumun Abdul Gajum elnök uralmáról. A vezető hetedik elnöki időszakának vághat neki, ha megnyeri a választást.

Nem sokkal a zárást követően a választási bizottság közölte, hogy az addig összeszámolt szavazatok alapján Gajum elnök vezet 40 százalékkal, Mohamed Nasíd, az ellenzéki Maldív Demokrata Párt vezetője pedig 26 százalékon áll. Valószínűleg ők ketten jutnak be a második fordulóba.

Sokan vádolják azzal Gajumot, hogy valóságos egyeduralkodóként kormányozza a mintegy 350 ezer lakosú trópusi szigetcsoportot. Az országban sokan arra számítottak, hogy a választásokat csalás és korrupció jellemzi majd. A kampány utolsó napjaiban történt néhány fenyegetést leszámítva azonban a voksolás rendben zajlott le.