Hárommilliárd dollárból építenék újjá Grúziát

MTI
2008.10.22. 06:29

Grúziának hozzávetőleg 3,2 milliárd dollár adományra van szüksége az Oroszországgal vívott háború utáni újjáépítéshez, mondta Lado Gurgenidze grúz kormányfő az adományozó országok szerdai brüsszeli találkozójának előestéjén. Eddig összesen 1,8 milliárd dollárnyi segítségre kaptunk ígéretet, mondta a kaukázusi ország miniszterelnöke a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy kiadványának adott interjúban.

A Világbank és az ENSZ együttes becslése szerint Grúziának az elkövetkező három évben 3,25 milliárd dollár segítségre van szüksége a költségvetés egyensúlyban tartásához, szociális kiadásokra, illetve az infrastruktúra helyreállításához. Grúzia önerőből nem képes előteremteni az újjáépítéshez szükséges pénzt, ezért is hívtuk össze az adományozó konferenciát, mondta Lado Gurgenidze.

Grúzia nyugati szövetségesei a pénzügyi támogatás felajánlásával egyidejűleg egyértelmű jelét kívánják adni annak, hogy Grúzia számíthat a politikai támogatásukra Oroszország ellenében. Nemzetközi pénzügyi intézmények képviselői mellett hetven ország miniszterét várják az Európai Bizottság és a Világbank elnökletével tartandó brüsszeli tanácskozásra.