Vádat emeltek Zagorec extábornok ellen

MTI
2008.10.24. 23:04

Zagorec, miután 2000-ben lemondott miniszterhelyettesi tisztségéről, Bécsben telepedett le. A 44 éves volt kormánytagot hivatali visszaéléssel és sikkasztással vádolják - jelentette a Hina horvát hírügynökség. Bécsben vették őrizetbe, és az osztrák hatóságok két hete adták ki Horvátországnak. Ügyében tanúként kihallgatták többek között Ivo Pukanicot is, a Nacional című hetilap főszerkesztőjét. Az újságírót csütörtök este pokolgépes merényletben megölték.

A nyugalmazott tábornok az 1991-95-ös horvátországi háború idején miniszterhelyettesként a fegyverbeszerzésért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét.

Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként az extábornok milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből - a zágrábi ügyészség vádirata szerint - jelentős összeget elsikkasztott. Konkrétan az a gyanú merült fel ellene, hogy a fegyvervásárlások fedezeteként a védelmi tárcánál letétbe helyezett, ötmillió dollárt érő drágaköveket - hivatali beosztásával visszaélve - eltüntette. Zagorec tagadja az ellene felhozott vádakat.