A Politkovszkaja-ügyet zárt ajtók mögött tárgyalják

MTI
2008.11.19. 18:02

Mégis zárt ajtók mögött tárgyalják az Anna Politkovszkaja újságíró ellen két évvel ezelőtt elkövetett bérgyilkosság első négy vádlottjának, gyanúsítottjának ügyét, közölte szerdán a bíróság, s ezt azzal indokolta, hogy az esküdtek újságírók jelenlétében nem hajlandók megjelenni a tárgyalóteremben.

A per az ügy első négy vádlottja ellen - akik között nincs ott sem a gyilkosság elkövetője, sem a megrendelője - hétfőn kezdődött a moszkvai körzeti katonai bíróságon, s akkor a bíró az ügyészség indítványa ellenére nyílt tárgyalás mellett döntött, de megjegyezte: azonnal zárt tárgyalást rendel el, ha bárki a részvevők közül panaszt tesz, hogy nyomást gyakorolnak rá.

Dmitrij Muratov, Politkovszkaja lapjának, a Novaja Gazetának a főszerkesztője szégyennek nevezte a döntést, s azt mondta: kezdődhet a szerecsenmosdatás.

Politkovszkaját, az ellenzéki Novaja Gazeta újságíróját, aki egyebek között a csecsenföldi jogsértésekről írt cikkeivel szerzett nevet magának, 2006 őszén lőtték le annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.