Washington: Ukrajna és Grúzia még messze van a NATO-tól

MTI
2008.11.26. 07:27

Ukrajna és Grúzia valószínűleg még évekig nem fog NATO-csatlakozási meghívót kapni, jelentette ki Daniel Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes kedden Washingtonban. "Talán ésszerű azt jósolni, hogy az elkövetkező néhány évben nem lesz NATO-tagsági javaslat" - fogalmazott az európai és eurázsiai ügyeket igazgató osztály vezetője, aki szerint ezen előrejelzés ellen a szóban forgó két ország sem tiltakozna.

Fried arról beszélt újságíróknak, hogy nem kellene "nagy vitát" folytatni a jövő heti brüsszeli külügyminiszteri értekezleten, amelyen áttekintik az ukrán és grúz NATO-csatlakozás ügyét. Ehelyett szerinte arra kellene koncentrálni, amiben egyetértés mutatkozik, hogy "a két ország a NATO tagja lesz, de ennek érdekében még sokat kell tenniük, és mi segítünk nekik".

Fried véleménye visszalépésnek tűnik Washington korábbi álláspontjához képest, hiszen a Bush-kormány korábban hangosan támogatta Ukrajna és Grúzia NATO-csatlakozási törekvéseit. A két volt szovjet tagköztársaság az április bukaresti NATO-csúcson ígéretet kapott arra, hogy valamikor az észak-atlanti szövetség tagjai lesz. A francia és a német ellenvélemény miatt a NATO vezetői azonban nem ajánlották fel számukra a hivatalos csatlakozási folyamat megkezdését. A kérdést a kedd-szerdai értekezleten tekintik át a szövetség külügyminiszterei.

Oroszország ellenzi a két ország NATO-tagságát. Az amerikai külügyi tisztviselő ennek kapcsán kijelentette: a Bukarestben kinyilvánított szándék komoly, és Ukrajna, illetve Grúzia csatlakozása nem az orosz vétó, hanem saját felkészültségük függvénye. Mint mondta, a két országnak még vannak feladatai, hogy stabil demokráciává váljanak.