Horvátország nem enged át területeket

Független Hírügynökség
2008.12.18. 09:49

A szlovén kormányfő közölte, hogy Ljubljana a pénteki kormányközi csúcson nem járul hozzá, hogy Zágráb újabb csatlakozási fejezeteket zárjon le és nyisson meg. Szlovénia, döntését a rendezetlen határvitával indokolta. Ivo Sanader a horvát kormányfő csütörtökön azt mondta, hogy Ljubljana viselkedése példátlan, és zsarolása nem összeegyeztethető a közösségi elvekkel. Horvátország nem enged át területeket Szlovéniának az uniós tagságért - mondta Sanader. A kormányfő ugyanakkor nem bízik abban, hogy Szlovénia péntekig megváltoztatná álláspontját.

Az Unióban úgy vélik, hogy Zágráb 2010-ben válhatna taggá. Ám elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a szlovén stop miatt ez kitolódhat, hiszen a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma jövőre lejár, az új testület pedig csak októberben áll föl. Mire beindul a munka, több hónap is eltelhet.

Borut Pahor szlovén kormányfő, szerint a vitás kérdéseket a januártól induló soros uniós cseh elnökség alatt rendezni lehet. Már a jövő héten kész Ivo Sanaderral tárgyalóasztalhoz ülni.

Horvátország az Unió tagságához mind a 27 tagállam jóváhagyása szükséges. Zágráb abban reménykedett, hogy a pénteki csúcson 10 új fejezet tárgyalását kezdheti meg. Ljubljana korábban már jelezte, hogy érdeke a gyors horvát uniós csatlakozás, de ennek ellenére most mégis a folyamat megakasztása mellett döntött.