Izrael humanitárius segélyt juttatott el a Gázai övezetbe

MTI
2008.12.26. 15:14

Izrael pénteken újra segélyszállítmányt juttatott el a másfél éve blokád alatt tartott Gázai övezetbe. A lépést annak ellenére tették meg, hogy a tengerparti földsávból hajnalban megint rakétákat lőttek ki, és a várakozások szerint hamarosan nagyszabású izraeli hadművelet indulhat az övezetet ellenőrző palesztin szélsőségesek ellen.

A hadsereg szerint csaknem 90 teherautóval vittek gyógyszert, gabonát, üzemanyagot, háztartási gázpalackokat és más alapvető cikkeket Gázába. A szállítmány részét képezte egy különböző árukból összeállított, öt kamionnyi adomány, amelyet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök felesége küldött.

Ehud Barak védelmi miniszter szerint a segélyek beengedését a nemzetközi felhívás hatására engedélyezték. Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter szerint a szállítmánnyal azt kívánták megüzenni a Gázai övezet lakosságának, hogy Izrael a lakosságot nem tekinti ellenségének.

Izrael már napokkal ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy szerdán megnyissa gázai teherátkelőit, de aztán mégis zárva tartotta, miután az övezetet ellenőrző szélsőséges iszlamista Hamász mozgalom fegyveresei kedden és szerdán száz rakétát és aknagránátot lőttek ki Izrael déli részére, hogy megtorolják három tagjuk megölését.