Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Meghalt a legendás szovjet kém

Független Hírügynökség
2009.01.04. 21:12

96 éves korában Szentpéterváron meghalt Anatolij Gurevics, az egyik legismertebb egykori szovjet kém. A volt hírszerző halálhírét az Interfax orosz hírügynökség közölte vasárnap. Gurevics a második világháború idején a helyettes vezetője volt a Vörös zenekar fedőnevű ellenálló szervezetnek, amely Németországban, Franciaországban, Svájcban és Belgiumban működött. Németországban 1942 nyarától a szervezet több mint 100 tagját elfogták, és legalább a felüket kivégezték.

Történészek szerint a Vörös zenekar tagjai egyebek mellett a nácikat gúnyoló plakátokat ragasztottak ki, röplapok postáztak, zsidókat bújtattak, dokumentálták a nácik bűntetteit. Gurevics szerepe egyértelműen az volt, hogy a szervezetet a szovjet titkosrendőrség, az NKVD irányítása alatt tartsa. Gurevics egyike volt azoknak, akik értesítették Sztálint a németek várható 1941-es júniusi támadására a Szovjetunió ellen, amiről állítólag a Svájcban dolgozó magyar kémtől, Radó Sándortól értesült.

Gurevics jól konspirált, 1942-ben mégis elfogták, de valamilyen máig tisztázatlan okból életben maradt a náci Németországban. 1945-ben sikerült visszatérnie Moszkvába, ahol két évvel később a Vörös zenekar több tagjával együtt letartóztatták, majd 20 évre ítélték, amit a gulagon kellett volna elöltenie. Sztálin 1953. márciusi halála után kiszabadult, de nem rehabilitálták. Hruscsov idején újra börtönbe került, akkor 25 évre ítélték. Csak 1991-ben rehabilitálta az utolsó szovjet elnök Mihail Gorbacsov.