Svájc guantánamói rabokat fogadna be

MTI
2009.01.21. 17:36

Svájc hajlandó fontolóra venni a Guantánamón terrorizmus gyanújával fogva tartott rabok befogadását, hogy hozzájáruljon a Kuba szigetén lévő amerikai börtöntábor felszámolásához, közölte szerdán a svájci kormány. "Svájc úgy véli, hogy a nemzetközi joggal ellentétes a rabok fogva tartása a guantánamói támaszponton. Készek vagyunk mérlegelni, hogyan segíthetnénk elő a börtöntábor problémájának megoldását" - állt a kormány közleményében.

Az alpesi ország közölte, örömmel fogadta Barack Obama amerikai elnök szándéknyilatkozatát a fogolytábor bezáratására vonatkozóan. A kormány meg fogja vizsgálni, milyen biztonsági és jogi következményekkel járna a foglyok egy részének befogadása svájci területre.

A Guantánamón jelenleg fogva tartott rabok száma 250 körül van. Az európai országok közül eddig Portugália szorgalmazta, hogy az Európai Unió fogadjon be guantánamói rabokat; az ibériai ország jelezte, hogy erre maga is készen áll. Az EU külügyminiszterei legközelebb január 26-i tanácskozásukon vitathatják meg a kérdést.