Abbász: Izreal nem akar békét

MTI
2009.01.29. 00:33

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint Izrael valójában nem akarja a békét, hiszen folytatja a kolonizációt és a telepbővítéseket a megszállt területeken. Abbász ezt Javier Solanával közös sajtóértekezletén mondta szerda este Rámalláhban, miután tárgyalt az Európai Unió közel-keleti körúton lévő kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A Békét Most (Salom Ahsav) izraeli mozgalom szerdán közzétett tanulmányában megállapította, hogy hatvan százalékkal több új lakóegység létesült tavaly a ciszjordániai zsidó telepeken, mint 2007-ben.

Abbász ezenkívül megvádolta Izraelt azzal, hogy gázai hadműveletével megpróbálta felhasználni a palesztinok megosztottságát arra, hogy megakadályozza a független palesztin állam létrehozását. Elmondta, hogy Solanával a Gázai övezetnek az offenzívát követő "drámai" helyzetéről beszélt, illetve az Izrael és a Hamász radikális palesztin mozgalom közötti tűzszünet megszilárdítására tett egyiptomi erőfeszítésekről. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a tartós tűzszünet és a palesztinok közti várt megbékélés eredményeképpen megalakulhat egy konszenzuson alapuló kormány, s ezután parlamenti és elnökválasztást tarthatnak a palesztin területeken.