Benedek
-5 °C
5 °C

Eredménytelenül szakadt félbe a biológiaifegyver-konvenció

MTI
2001.12.07. 23:20
Az alapvető kérdésekben az Egyesült Államokkal fennálló áthidalhatatlan nézetkülönbségek miatt eredménytelenül ért véget Genfben pénteken a biológiai fegyverekkel foglalkozó ENSZ-konvenció három hete húzódó felülvizsgálati értekezlete. 2002. november 11-ig elnapolják a tanácskozást.

Az Európai Unió nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását a tanácskozás félbeszakadása miatt. A szeptember 11-i terrortámadás és a lépfenemerényletek után az unió minden korábbinál jobban támogatta a sokoldalú leszerelési erőfeszítéseket. Az Európai Uniótól és az aláíró államok többségétől eltérően az Egyesült Államok eddig elutasította a sokoldalú tárgyalásokat és a jogilag kötelező megállapodásokat a felülvizsgálatról.

Az utolsó pillanatig vitatott maradt az is, hogy a záródokumentumban hogyan viszonyuljanak a konvenció be nem tartásához. A konferencia megnyitásakor az Egyesült Államok hat olyan államot nevezett a nevén, amely szerinte megsérti a biofegyver-konvenciót. Ezek: Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szíria és Szudán.