Aliz
6 °C
14 °C

Lazították az állatvágás szabályait Németországban

MTI
2002.01.15. 12:21
A német alkotmánybíróság keddi ítéletével lazította az állatvágás szigorú előírásait, engedményt téve a vallásuk előírásait követő muszlim mészárosoknak. A karlsruhei testület egy Hessen tartományban élő török férfi keresete alapján foglalt állást a kérdésben, amely a német földön élő több millió muzulmán miatt széles tömegeket érint. A férfi azt kifogásolta, hogy az állatvédő szervezetek nyomására hozott törvény Németországban tiltja állatok érzéstelenítés nélküli leölését, az úgynevezett metszést. (Ennek során a metsző éles késsel átvágja a teljes tudatánál lévő, lefogott állat torkát.)

Az alkotmánybíróság döntése értelmében iszlám vallású hentesek a jövőben ismét kaphatnak engedélyt vallásuk előírásainak megfelelő állatvágásra. A német hatóságok nem tilthatják meg az engedély kiadását arra hivatkozva, hogy nem létezik az egész iszlám vallásra érvényes, egységes vallási előírás. A szövetségi közigazgatási bíróság 1995-ben úgy határozott, hogy a Korán nem írja elő kötelező jelleggel az állatok metszését. Ehhez a döntéshez igazodva tagadta meg egy hesseni bíróság a török hentestől a metszésre szóló engedély meghosszabbítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?