Gellért, Mercédesz
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Újabb délszláv háborús per kezdődik Hágában

MTI
2002.01.15. 17:49
A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított hágai Nemzetközi Törvényszéken újabb per kezdődik az 1995 nyarán Srebrenicában meggyilkolt mintegy 8000 muzulmán halálával összefüggésben.

A német Wolfgang Schomburg elnökletével működő büntetőtanács kedden úgy határozott, hogy egy eljárásba vonják össze a srebrenicai bűncselekményekkel gyanúsított három boszniai szerbbel szembeni vádakat.

Dragan Oberenovic, Dragan Jokic és Vidoje Blagojevic perének lehetőség szerint már áprilisban el kellene kezdődnie - mondta a bíró.

A vádak szerint mindhárom férfi csapatparancsnokként vett részt annak idején az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított Srebrenica város szerb csapatok általi elfoglalásában, és egységeik részt vettek a polgári lakosság lemészárlásában. A vádlottaknak emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket, illetve népirtásban való segédkezést rónak fel. Jokic 2001 augusztusában önként adta fel magát a törvényszéknek, Blagojevicet augusztusban az SFOR békeerők csapatai vették őrizetbe, Obrenovic már tavaly április óta letartóztatásban van.