Jenő
-3 °C
6 °C

Feloszlatja magát egy északír félkatonai csoport

MTI
2002.01.16. 13:26
Feloszlatja magát a Vörös kéz védelmezői nevű északír félkatonai csoport. A protestáns félkatonai csoport a BBC-hez szerdán eljuttatott kódolt közleményben jelentette be megszűnését. A csoport a legnagyobb protestáns félkatonai szervezet, az Ulsteri Védelmi Szövetség (UDA) és a Ulsteri Szabadságharcosok (UFF) legradikálisabb tagjait képviselte. A hét végén ők vállalták annak a katolikus postai alkalmazottnak a meggyilkolását, akit Észak-Belfastban lőttek le ismeretlen fegyveresek.

A gyilkosság elkövetése után kiadott közleményben a protestáns fegyveresek hadjáratot helyeztek kilátásba az északír postai alkalmazottak és pedagógusok ellen, törvényes célpontnak jelölve meg őket a protestáns ügyért folyó harcban. A fenyegetés nyomán Belfastban megerősítették a postai intézmények és a múlt heti belfasti zavargások nyomán már rendőri védelmet kapó iskolák biztonságát. Az UDA-UFF vezetése kedd este Belfastban kiadott nyilatkozatában határozottan elhatárolta magát legradikálisabb tagjai akcióitól, fenyegetéseitől és fellépést helyezett kilátásba ellenük, ha nem hagynak fel erőszakcselekményeikkel

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?