Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Tilos közúton olajat fuvarozni Horvátországban

MTI
2002.01.16. 16:50
Szerdán, január 16-án életbe lépett az a horvát belügyminisztériumi rendelet, amely külföldi szállítóknak megtiltja az országúti kőolaj- és kőolajtermék- szállítást Horvátországban. A rendelet ellen a szomszédos Szlovénia és Bosznia máris élénken tiltakozott.

Szlovénia, amely nagyszámú közúti tartálykocsit üzemeltet - ezek Boszniába szállítanak Horvátországon keresztül kőolajat - diplomáciai jegyzéket küldött Zágrábba, kijelentve, hogy ez a rendelet legalább három nemzetközi kereskedelmi egyezményt sért, protekcionista és gátolja a szabadpiaci versenyt. Szlovénia a rendelet felülvizsgálatára szólítja fel Zágrábot, ellenkező esetben nemzetközi szervezetekhez - köztük a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) - fordul, ugyanakkor egyelőre nem tervez megtorló intézkedést.

A boszniai központi kormány csatlakozott a szlovén tiltakozáshoz, és ugyancsak diplomáciai jegyzékben kérte a rendelet felfüggesztését, vagy felülvizsgálatát.

Az új szabályozás értelmében külföldi szállító csak hajóval, vonattal, vagy kőolajvezetéken szállíthat nyersolajat, illetve kőolajterméket horvát területen. A horvát belügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a pusztán környezetvédelmi okokból hozott rendelet, amilyen például Ausztriában is érvényben van, nem lóg ki az európai keretekből.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernji list szerint azonban politikai érdekeket fedő, nem is csak vitatott, hanem jogszerűtlen rendeletről van szó, amely ellentétben áll a kölcsönösségi elvek alapján kötött, országok közötti konkrét szállítási megállapodásokkal, és főleg a Szlovéniából Bosznia-Hercegovinába irányuló kőolajszállítást sújtja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?