Tilos közúton olajat fuvarozni Horvátországban

MTI
2002.01.16. 16:50
Szerdán, január 16-án életbe lépett az a horvát belügyminisztériumi rendelet, amely külföldi szállítóknak megtiltja az országúti kőolaj- és kőolajtermék- szállítást Horvátországban. A rendelet ellen a szomszédos Szlovénia és Bosznia máris élénken tiltakozott.

Szlovénia, amely nagyszámú közúti tartálykocsit üzemeltet - ezek Boszniába szállítanak Horvátországon keresztül kőolajat - diplomáciai jegyzéket küldött Zágrábba, kijelentve, hogy ez a rendelet legalább három nemzetközi kereskedelmi egyezményt sért, protekcionista és gátolja a szabadpiaci versenyt. Szlovénia a rendelet felülvizsgálatára szólítja fel Zágrábot, ellenkező esetben nemzetközi szervezetekhez - köztük a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) - fordul, ugyanakkor egyelőre nem tervez megtorló intézkedést.

A boszniai központi kormány csatlakozott a szlovén tiltakozáshoz, és ugyancsak diplomáciai jegyzékben kérte a rendelet felfüggesztését, vagy felülvizsgálatát.

Az új szabályozás értelmében külföldi szállító csak hajóval, vonattal, vagy kőolajvezetéken szállíthat nyersolajat, illetve kőolajterméket horvát területen. A horvát belügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a pusztán környezetvédelmi okokból hozott rendelet, amilyen például Ausztriában is érvényben van, nem lóg ki az európai keretekből.

A legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernji list szerint azonban politikai érdekeket fedő, nem is csak vitatott, hanem jogszerűtlen rendeletről van szó, amely ellentétben áll a kölcsönösségi elvek alapján kötött, országok közötti konkrét szállítási megállapodásokkal, és főleg a Szlovéniából Bosznia-Hercegovinába irányuló kőolajszállítást sújtja.  • Tippek
  • Biztosítás