Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bizottság dönt Berlusconi médiabirodalmának sorsáról

MTI
2002.01.18. 15:50
El kell-e adnia televíziós csatornáit Silvio Berlusconi miniszterelnöknek, avagy tulajdona megtartása mellett valamilyen, tőle független szerv irányítaná médiabirodalmát, amíg politikai mandátuma tart? - ezt a dilemmát akarják feloldani az olasz parlamentben, amelynek illetékes bizottsága a jövő hét elején hozzálát a kérdés megvitatásához.

Abban mindenki egyetért, hogy előbb-utóbb orvosolni kell azt az összeférhetetlenségi állapotot, amelyet az olasz politikai zsargonban "érdekkonfliktusnak" neveznek. A jobbközép olasz kormány feje ugyanis a Mediaset reklámügynöksége révén három országos televízió-csatornát birtokol (Canal 5, Rete 4, Italia 1), de a végrehajtó hatalom csúcsán politikai befolyással is rendelkezik a három állami adó (RAI 1, RAI 2 és RAI 3) felett. A képviselőház alkotmányügyi bizottsága hétfőn ül össze, hogy mérlegre tegye a színen szereplő kétfajta megoldási javaslatot, esetleg azok valamilyen ötvözetét is fontolóra vehetik.

Az enyhébb változat szerint Berlusconinak nem kellene megválnia televízióitól, viszont a "játékszabályok" betartására két állami szerv vigyázna. Az egyik a trösztellenes hivatal (Antitrust) lenne, amely éles szemmel figyelné, hogy piaci szempontból nem keveredik-e egymással a köz- és a magánérdek. A másik a tömegtájékoztatást felügyelő hatóság lenne, amely azt ellenőrizné, hogy a tájékoztatás terén az állami és a Berlusconi-csatornák betartják-e az objektivitás minimális követelményeit.

A balközép ellenzéki szövetségnek, az Olajfának a képviselői ezzel szemben nagyon is elvárnák, hogy Berlusconi lemondjon saját televízióiról. Mint a sajtót emlékeztette, a volt amerikai elnök annak idején kénytelen volt eladni baseball-csapatát, elhárítandó a gyanúnak még az árnyékát is, hogy a játékvezetők esetleg részrehajlók lehetnek.