Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Több tízezren tüntettek a vallási gyűlölet ellen Észak-Írországban

MTI
2002.01.18. 17:39
Több tízezren tüntettek szerdán Észak-Írországban a vallási gyűlölet beszüntetését, a félkatonai csoportok feloszlatását követelve.

Az Észak-Belfastban egy hete protestáns fegyveresek által meggyilkolt katolikus postás értelmetlen halála elítélésére az Ír Szakszervezeti Kongresszus által meghirdetett nagygyűléseken, dacolva az ír sziget felett átvonuló heves esőzéssel, több tízezer közalkalmazott, postai dolgozó, tűzoltó, pedagógus és közlekedési dolgozó vonult az utcákra Belfastban, Londonderryben, Eniskillenben, és más északír nagyvárosokban. A rendőrség közlése szerint Belfast lakosai az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tiltakozó gyűlését tartották, legkevesebb ötvenezren vettek részt felekezeti hovatartozástól függetlenül a megmozduláson. A tüntetők élén volt David Trimble, északír kormányfő, a legnagyobb protestáns párt, vezére, Mark Durkan kormányfő-helyettes és az északír kormány számos más tagja.

A tiltakozók elítélték a bigottság, a vallási gyűlölet minden formáját, a lakosság megfélemlítését, a félkatonai csoportok által szervezett erőszakcselekményeket, és felszólítottak az összes félkatonai csoport tevékenységének a beszüntetésére, azonnali feloszlatására.