Forrongó hangulat Szlovákiában a kedvezménytörvény körül

MTI
2002.01.18. 18:13
Miközben több szlovák politikus a magyar kedvezménytörvény elleni fellépéshez külföldön is támogatókat keres, addig a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Anna Malíková pénteken Pozsonyban jelezte: a jövő héten felkéri a belügyminisztert, hogy "törvényes eszközökkel, karhatalmilag" zárassa be a magyarigazolvány kérelmezőit segítő szlovákiai irodákat.

Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár csütörtökön Zágrábban próbált támogatást szerezni a szlovák ellenvetésekhez, de a horvátok közölték vele: nem osztják a szlovák véleményt. Hasonlóképpen járt Varsóban Jozef Migas, a szlovák parlament baloldali elnöke, akinek a lengyel partnerek tartózkodó véleménye nyilván csalódást okozott.

Egy másik nacionalista erő, az úgynevezett Valódi Szlovák Nemzeti Párt (PSNS) elnöke, a Malíková ellenlábasának számító Ján Slota, aki tavaly - "Budapest lerombolására" buzdította a szlovákokat - pénteken Csáky Pál miniszterelnök-helyettest szólította fel lemondásra, mert szerinte Csáky kizárólag a magyar érdekeket védelmezi, mondván "lásd Csáky kedvezménytörvényt érintő magatartását."

Figyelemre méltó pénteki fejlemény, hogy az ellenzéki Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) és a kormányhoz tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kassai városi szervezete közös nyilatkozatban adott hangot a "kedvezménytörvény körüli hisztéria-kampány" miatt kialakult nyugtalanságának. Meciarék a magyarigazolványok körül kialakult szenvedélyes hullámverés közepette eddig hallgattak.