Jolán
2 °C
4 °C

Kiszorítaná a kormányból az FPÖ-t az osztrák zöld párt

MTI
2002.01.20. 19:34
Az osztrák Zöldek kongresszusán Alexander Van der Bellent, a párt elnökét minden eddiginél nagyobb, 90,5 százalékos támogatással, ellenjelölt nélkül harmadik alkalommal választották meg az elnöki tisztségre, s a párt bizonyos előkészületeket tett az esetleges későbbi kormányzati szerepre. Van der Bellen négy éve áll a párt élén.

Az elnök vasárnapi beszédében hangsúlyozta: a Zöldek a legjobb úton haladnak, hogy középpárttá váljanak, s távlati célként azt jelölte meg, hogy a Zöldek maguk mögé utasítsák a koalíciós Osztrák Szabadságpártot (FPÖ)

A zöldek az 1999-es választásokon 10,7 százalékot szereztek az FPÖ 27,2 százalékával szemben, de azóta a tartományi választásokon jóval tíz százalék feletti eredményeket is elértek. Van der Bellen pedig - aki egyébként a közgazdaságtan professzora - az ország egyik legnépszerűbb politikusa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?